- Štítky blogu
- naturaj
- naturaj.sk
- sušené plody
- benefity sušeného ovocia
- sušené jablká
- sušené slivky
- výhody jedenia orechov
- výhody sušeného ovocia
- sušené ovocie
- prečo sa suší ovocie
- blog
- ovocie sušené mrazom
- lyofilizované
- lyofilizované ovocie
- sušený ananás
- sušená zelenina
- lyofilizácia
- orechy
- recepty
- bez cukru
- zdravá maskrta
- ako vytvoriť kvások
- benefity orechov
- pohronský ruskov mlyn
- rozkvas
- pšenično celozrnný chleba
- sušenie na slnku
- chlebík
- chleba
- aké ovocie sušíme
- pšenično celozrrný
- pšeničný
- celozrnný
- vytváranie kvásku
- recept
- hrozienka
- recept na kvások
- mrazom sušené
- ako sušíme ovocie
- ražná múka
- pohronský ruskov
- ražná celozrnná múka
- kváskovanie
- ošatka
- tvorba kvásku
- kvások
- quinoa
- sušenie v peciach
- antioxidanty
Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.
ČO SÚ TO TIE KLÍČKY?
Chutné, chrumkavé a navyše plné vitamínov, minerálov, enzýmov, vlákniny, antioxidantov.... to sú klíčky.
„Klíčiace semienko predstavuje stroj, ktorý vyrába bielkoviny ... spolu s vitamínmi a minerálmi potrebnými pre ich zúžitkovanie.“
Pomáhajú pri jarnej únave, trávení, posilňujú imunitu a vďaka antioxidantom sa ich účinok prejaví aj na vašej pokožke. Sú skvelým prostriedkom na detoxikáciu.
Klíčky obsahujú niekoľkonásobne viac enzýmov ako získate pri konzumácii zeleniny. Majú viac bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov ako dospelá plodina.
A čo je výborné, môžete si ich pestovať počas celého roku priamo vo vašej kuchyni alebo kdekoľvek inde. Možností ako nakličovať je viac.
Jeden z nich je nakličovanie v hlinenej nádobe. Jej výhodou je, že udržiava vlhkosť rovnomerne a prispieva tak k urýchleniu klíčenia semienok.
Semienka prijímajú počas klíčenia vodu. Aktivujú sa enzýmy a začnú sa štiepiť organické látky. Vzrastie v nich počet cenných látok, ktorý je oveľa vyšší ako pri dospelých rastlinách. Práve tie sú výborné pre náš organizmus.
Postup:
- Lyžicu semien alebo 1/3 šálky strukovín namočíme do litra vody a necháme stáť celú noc. Semená nesmú byť chemicky ošetrené alebo morené. Doporučujeme použiťzdravú filtrovanu vodu, ktorú získame pomocou šungitu.
- Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do nakličovacej nádoby. Semienka sa vkladajú do stredných misiek, ktoré sú neglaruzované a dierkované, čo umožňuje semienka ľahko opláchnuť vodou a hlinené steny udržiavajú vlhkosť.
- Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla.
- Na tretí deň klíčenia ndobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
- Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživnej hodnoty, môžeme naklíčené semena vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.
- Skvelé je, že klíčky možno aj zamraziť a tak môžeme mať vitamínovú bombu vždy pripravenú :)
Prečo je vhodné obohatiť svoj jedálnček klíčkami ?
Pretože klíčky sú:
- zdrojom antioxidantov a alkalizujú ľudský organizmus. Oba tieto účinky sú základom pre posilnenie imutného systému a v boji proti chorobám
- výborný zdroj nasýtených mastných kyselín
- super zdroj vlákniny
- bohaté na chlorofyl, ak ich necháte dorásť až do štádia, kedy majú lístky - chlorofyl je hnacím motorom pre čistenie krvi a obnovu krvi
- veľmi dobrý zdroj vitamínov - koncentrácia vitamínov sa počas klíčenia niekoľkonásobne zvýši
- plné veľkého množstva minerálnych látok - počas klíčenia sa minerály rozvíjajú do takej formy, kedy ich naše telo ľahšie spracováva
- vynikajúci zdroj proteínu
- super potravina, ktorá má liečivé a regeneračné účinky, uplatňujú sa pri liečbe cukrovky, cievnych ochoreniach i poruchách metabolizmu
Klíčky majú nízky obsah kalórií, nízky glykemický index a sú tou najlepšou investíciou, pretože jej zhodnotenie je pre organizmus maximálne ziskové. Za pár eur a pár dní máte tanier plný čerstvých, nutrične bohatých jedál.
Ako klíčky použiť v kuchyni?
Môžete ich pridávať do šalátov, nátierok, obilných kaší, jogurtov, ako prílohu alebo do dressingov. Obohatiť klíčkami si môžete aj smoothiečka. Pridajte ich do polievok alebo omáčok. Posypte zemiaky, ryžu, alebo celé hlavné jedlo, ktoré bude nielen zdravšie, ale aj farebnejšie a lákavejšie
Najčastejšie nakličujeme:
Strukoviny
– cícer: 8-12 hodín namáčania. Preplachujeme ho 2- 3 x denne. Najlepšie klíčky sú až na 2. až 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť 0,5 až 1 cm.
Naklíčený cícer je bohatý na cukry, vlákninu, vápnik a bielkoviny. Obsahuje aj horčík, draslík a vitamíny A a C.
– šošovica: 8-12 hodín namáčania. Preplachujeme ju 2- 3 x denne. Najlepšie klíčky sú
3. až 5. deň. Sú sladké, jemnej chuti. Varíme ich len 5 minút. Klíčky od semena neoddeľujeme.
Obsahujú vitamíny B, C, lecitín, fosfor, železo. Majú vyšší obsah živín ako hrach a fazuľa.
– fazuľa Adzuki: 12 hodín namáčania. Preplachujeme 2-3 krát denne. Maju podobnú chuť ako mungo klíčky. Doba klíčenia 3.5 dní.
Sú plné bielkovín, minerálov - mangánu, horčíka, zinku, železa, vápniku, vitamínu B6, C.
– sója: 12 hodín namáčanie. Preplachujeme ju častejšie, aspoň 3-4 x denne, najmä v období, keď už začala klíčiť. Na druhý deň oddelíme vyklíčené bôby od nevyklíčených. Konzumujeme ich až na 4. až 6. deň, keď klíčky narástli na veľkosť bôbu.
Má zo všetkých strukovín najvyššiu výživnú hodnotu (najvyšší obsah bielkovín). Obsahuje lecitín, vitamíny A, D, E.
– fazuľa Mungo: 12 hodín namáčania. Preplachujeme 2-3x denne. Klíčky konzumujeme 3 až 5 deň. Chuťovo pripomínajú zelený hrášok.
Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B, vitamín C.
– hrach: 9-12 hodín namáčania. K nakličovaniu je potrebné použiť celé semená, rozpolené hrašky nevyklíčia. Preplachujeme 3-4 x denne. Najlepšie klíčky sú na 3. až 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť semena, z ktorého vyklíčili. Varíme ich len 3 – 5 minút. Klíčky od semena neoddeľujeme.
Klíčky predstavujú dobrý zdroj bielkovín, cukrov, vlákniny, vitamínu A a mnoho ďaľších dôležitých minerálov vrátane železa, draslíka a horčíka. V zelenom hrachu je tiež aj chlorofyl.
Obilniny
– pohánka: 30 minút namáčania. Na klíčenie používame nelúpanú pohánku a jej semená pred klíčením nenamáčame, iba vlhčíme. Po 2. dňoch pravidelného preplachovania 2 x denne sa dočkáme úrody. Odporúčaná veľkosť klíčkov je 0,5 cm.
Obsahuje lyzín (dôležitý pre rast kostí ), vitamíny B, C a minerálne látky – fosfor, horčík, draslík,
meď, vápnik, železo. Používajú ako prostriedok proti kôrnateniu ciev. Posledné štúdie ukázali, že extrakt z klíčkov znižuje krvný tlak a chráni cievy pred kôrnatením. Vďaka približne desaťnásobnému zvýšeniu rutínu a zvýšenej hladiny kvercitínu majú klíčky tiež protizápalové účinky.
– amarant: 8 hodín namáčania, 1-3 dni klíčenia. Preplachujeme 2-3 krát denne. Má sladkú, orieškovú chuť.
Je bohatý na bielkoviny, vlákninu, minerály (vápnik, horčík, draslík i železo) a vitamíny radu B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C
– pšenica: 10-12 hodín namáčania. Jej klíčky sú najšťavnatejšie zo všetkých obilnín, ich chuť pripomína mladú čerstvú kukuricu. Preplachujeme 2-3 x denne. Klíćky môžeme konzumovať na 2.-4. deň. Nakličovaním sa znižuje obsah lepku a zvyšuje obsah kyseliny listovej, ak chcete dosiahnuť vyšší podiel antioxidantov, stačí ak semená pšenice necháte namočené pred klíčením až 24 hodín.
Klíčky sú bohatou zásobou vitamínu C, E, tiamínu a niacinamidu.
– proso: 5-8 hodín namáčania. Proso musí byť nelúpané. Je potrebné 2 krát denne preplàchnuť. Klíčky konzumujeme 2-3deň.
Jediné zrno,ktoré je bohaté na bielkoviny a zároveň ja aj alkalické.Proso je najbohatším zdrojom minerálov. Ukrýva sa v ňom veľa fluóru, síry, fosforu, železa, horčíka, draslíka, zinku, veľa nenasýtených mastných kyselín. Proso sa odporúča pri chudokrvnosti, rekonvalescencii, vyčerpanosti a na prečistenie organizmu.
– ovos: 10 hodín namáčania. Na klíčenie používame nelúpaný ovos, z ktorého sme odstránili vrchnú šupku, plevu. Preplachujeme 2 x denne. Najlepšie klíčky sú na 2. až 3. deň, keď narástli na veľkosť zrna. Majú jemnú chuť.
Obsahuje veľké množstvo bielkovín a zo všetkých obilnín má najvyššie percento tukov. Je zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok ako fosfor, fluór, jód, mangán, meď, zinok a železo.
– quinoa: 4 hodiny namáčania. Preplachujeme 2x denne. Klíči 1-3 dni.
Obsahuje veľké množstvo bielkovín, aminokyselín, železo, horčík, zinok, vitamíny skupiny B. Vitamín E je vďaka mastných kyselinám, ktoré quinoa obsahuje, lepšie vstrebateľný , teda má efektívnejší účinok ako antioxidant a zabraňuje vzniku nebezpečným voľným radikálom v tele.
– ryža: 9-12 hodín namáčania. Zachovanú klíčivosť má iba "živá" naturálna ryža (hnedá). Počas klíčenia preplachovať 4 x denne a udržovať ju pri teplote vyššej ako 21 °C. Výraznú chuť nečakajte ale úrodu zberajte na 4. deň, bude totiž rovnako veľká ako veľkosť použitého zrna.
Naklíčená naturálna ryža pomáha ľuďom regulovať hladinu cukru v krvi. Dojčiacim matkám znižuje únavu, zaháňa depresiu a hnev, podporuje imunitu. Nakličovaním sa znižujú aj obsiahnuté alergény.
Semienka
– reďkovkové semienka: 8-12 hodín namáčania. Korenistú chuť spôsobuje olej, ktorý obsahujú plody. Preplachujeme 3 - 4 x denne. Najlepšie klíčky sú na 2. až 4.deň, keď narástú do dĺžky od 0,3 až 2 cm.
Obsahujú veľké množstvo vápnika, veľa vitamínu C, ale aj minerálne látky ako horčík, síra, vápnik a železo.
– semiačka alfalfy (lucerna siata): 12 hodín namáčania. Preplachujeme 2 - 3 x denne.
Najlepšie klíčky delikátnej sladkastej chuti sú na 4. až 5. deň, keď narástli na veľkosť 2-5 cm. V tomto štádiusa navrchu klíčka rozvinie zelený lístok.
Sú bohaté na chlorofyl, vitamíny A,C, K a na minerálne látky draslík a vápnik. Ak chceme, aby klíčky obsahovali viac chlorofylu, deň pred konzumáciou ich vyložíme na denné svetlo. Biele zostanú, keď ich do konzumácie budeme držať na tmavom mieste.
– tekvicové semiačka: 16 hodín namáčania. Preplachujeme 3 x denne. Nechávame klíčiť pri teplote vyššej ako 21 ̊C. Najlepšie klíčky sú na 4.deň, keď narástli do dĺžky 0,3 – 1 cm.
Klíčky tekvice sú bohatým zdrojom fosforu, dôležitého pre rast kosti, zubov a na regeneráciu
buniek. Pôsobia pozitívne na nervovú sústavu a krvotvorbu.
– sezamové semiačka: 8 hodín namáčania. Preplachujeme 2 x denne. Najlepšie klíčky sú na 3.deň, keď dorástli do dĺžky 2 mm. Sezam si vyžaduje teplo, preto musí klíčiť pri teplote vyššej ako 21 ̊C.
Klíčky sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, E a minerálne látky – horčík, fosfor a lecitín.
– slnečnicové semiačka: 8 hodín namáčania. Môžeme ich použiť aj na klíčenie. Treba ich len trochu
pootvoriť a navlhčiť. Preplachujeme 2 – 3 x denne. Najlepšie klíčky sú na 3.deň, keď narástli do dĺžky zrna. Ak ich necháme klíčiť dlhšie, získajú štipľavú chuť.
Sú bohaté na vitamíny E, B1, B5, minerálne látky: vápnik, mangán, selén, meď, železo, horčík, fosfor, bielkoviny.
– senovka: 8 hodín namáćania. Senovka tvorí súčasť známeho indického korenia karí. Preplachujeme 2 x denne.Nakličujú 3-5 dní Najlepšie klíčky sú vtedy, keď narástli do dĺžky semena. Sú pikantné a voňavé.
Klíčky majú vysoký obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok , hlavne železo horčík,fosfor,draslík, vápnik. Vitamín B6.
– žerucha: 4-6 hodín namáčania. Klíćky mají výraznú chuť.Klíčia 4-5 dní.
Sú bohaté na vitamín C a A a množstvo minerálnych látok. Obsahujú chlorofyl.
Špeciálne druhy semienok
Ľanové, chia semienka sú náročnejšie na klíčenie, takže mnohí ľudia sa im preto vyhýbajú, avšak pri dodržaní určitých zásad budete úspešní.Treba ich nechať klíčiť v plytkej nádobe, napríklad na hlinenom alebo keramickom podnose. Tieto semienka majú tendenciu nasať vodu a zmeniť svoju textúru na zmes podobnú gélu, ale napriek tomu sa počas pár dní zmenia na klíčky.
Pri klíčení týchto semien:
- Naplňte plytkú nádobu malým množstvom vody. Pridajte približne 1 polievkovú lyžicu semienok. Nechajte vo vode namočené počas niekoľkých minút a potom ich sceďte.
- Nasypte semienka naspäť do nádoby tak, aby boli rovnomerne v jedinej vrstve rozptýlené po celej nádobe. Medzi jednotlivými semenami by mal byť aspoň minimálny priestor, aby mali klíčky miesto na svoj rast. Prikryte nádobu čírym plastovým alebo skleneným vekom a umiestnite na slnečné miesto.
- Semienka 2-krát denne postriekajte malým množstvom vody, snažte sa o to, aby bol povrch nádoby neustále vlhký. Semienka vodu absorbujú, napučia a po 3-7 dňoch sa objavia prvé drobné rastúce klíčky.
Neodporúča sa klíčiť červenú fazuľu, pretože obsahuje toxický lektín fytohemaglutinín.
Ak sa Vám náš článok páčil, určite nám dajte vedieť :)
Vážime si Vašu spätnú väzbu, pomáha nám zlepšovať sa a prinášať kvalitnejšie články, len vďaka Vašim radám.
Naša nakličovacia tabuľka: