- Štítky blogu
- naturaj
- naturaj.sk
- sušené plody
- benefity sušeného ovocia
- sušené jablká
- sušené slivky
- výhody jedenia orechov
- výhody sušeného ovocia
- sušené ovocie
- prečo sa suší ovocie
- blog
- ovocie sušené mrazom
- lyofilizované
- lyofilizované ovocie
- sušený ananás
- sušená zelenina
- lyofilizácia
- orechy
- recepty
- bez cukru
- zdravá maskrta
- ako vytvoriť kvások
- benefity orechov
- pohronský ruskov mlyn
- rozkvas
- pšenično celozrnný chleba
- sušenie na slnku
- chlebík
- chleba
- aké ovocie sušíme
- pšenično celozrrný
- pšeničný
- celozrnný
- vytváranie kvásku
- recept
- hrozienka
- recept na kvások
- mrazom sušené
- ako sušíme ovocie
- ražná múka
- pohronský ruskov
- ražná celozrnná múka
- kváskovanie
- ošatka
- tvorba kvásku
- kvások
- quinoa
- sušenie v peciach
- antioxidanty
Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.
LYOFILIZÁCIA - SUŠENIE MRAZOM
LYOFILIZÁCIA - SUŠENIE MRAZOM
Čo je lyofilizácia?
Lyofilizácia – možno ťažko vysloviteľné slovo, jednoducho povedané sušenie mrazom. Je to prirodzený a najšetrnejší spôsob konzervovania potravín.
Lyofilizácia je metóda sušenia založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkom tlaku a teplote. Voda prestupuje z pevného skupenstva (ľad) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k jej premene na kvapalnú fázu (vodu).
Z histórie:
Konzervácia potravín pomocou mrazu a nízkeho tlaku je známa už z čias ríše Inkov. Nočné teploty pod nulou a nízky tlak vysoko v horách spôsobili pomalé vysychanie plodín, vďaka ktorým potraviny vydržali dlhšiu dobu a na prepravu boli oveľa ľahšie.
Ako prebieha lyofilizácia?
Na proces lyofilizácie sa používa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené (-30 °C), z dôvodu uchovania si všetkých nutričných hodnôt. Následne sa suší v špeciálnej komore pri teplote - 60 °C pri veľmi nízkom tlaku, pričom sa odparujú tekutiny. Odparenie vody zároveň znemožňujemnoženie baktérií, čo vedie k prirodzenej konzervácii.
Celý proces trvá približne 10 až 24 hodín. Potraviny pri ňom strácajú asi 90% svojej hmotnosti. Potraviny si po lyofilizácii zachovajú farbu aj chuť. Vzhľadom na to, že prichádzajú o významný podiel vody, zmenia sa z mäkkých a šťavnatých plodov na chrumkavé. Na rozdiel od sušenia teplom si uchovávajú väčšinu antioxidantov, minerálov i vitamínov.
Sušenie mrazom je jediný spôsob konzervovania, kedy nedochádza takmer ku žiadnej strate vitamínov.
Vlastnosti mrazom sušeného ovocia závisia od kvality používaného čerstvého ovocia.
Výsledok lyofilizácie:
Výsledkom je krehký, vysušený produkt s vlastnosťami čerstvého ovocia.
V lyofilizovanom ovocí sa nachádza sa 98% sušiny a iba 2% vody. Z tohto dôvodu má tiež veľmi nízku hmotnosť - na výrobu 1 kgmrazom sušeného ovocia je potrebné spracovať 7-10 kg čerstvého ovocia. Takéto ovocie je bez konzervantov, farbív, umelých aróm a bez cukru.
Výhody lyofilizovaného ovocia:
- zachová si chuť
- nestratí vôňu
- zostáva prírodnej prirodzenej farby
- zachovajú sa minerály a vitamíny
- udržia sa všetky živiny a antioxidanty
- zachovajú sa nutričné hodnoty
- nezmení svoj tvar
- zníži sa hmotnosť až o 90%
- 100% prírodné, bez prídavku aditív
- bez mikróbov a škodlivých látok
- pri správnom skladovaní dlhá trvácnosť
- bez lepku
- raw
Využitie:
Mrazom sušené ovocie je ideálnou náhradou za vitamíny vo forme tabliet z lekární. Obsahuje totiž živiny v prírodnej forme.
Lyofilizované ovocie je navyše ideálnym spoločníkom pre pečenie a varenie. Stačí ho namočiť na pár minút do vody a v akomkoľvek ročnom období máte razom misu plnú čerstvého ovocia, ktoré môžete použiť do koláčov, na omáčky aj na lahodné ovocné kokteily. Do tých stačí dokonca nasypať ovocný prach, ktorý zostane na dne balenia. Zmiešajte ho s mliekom a máte svieži a čerstvý ovocný shake
Skladovanie:
Na suchom mieste, najlepšie hermeticky uzavreté, aby nenabralo atmosferickú vlhkosť, pretože stratí chrumkavosť. V prípade, že ovocie tento efekt stratí, nestráca na svojej nutričnej hodnote ani na vhodnosti ďalšej konzumácie.
Ak máte chuť na zdravú a výživnú ovocnú desiatu plnú vitamínov, tak namiesto sladkostí si doprajte vitamíny v podobe lyofilizovaného ovocia
Veríme, že sa Vám náš článok páčil a vidíme sa v ďalšej časti!
Váš internetový obchod Naturaj.sk