Raj zdravých a prírodných produktov - Naturaj.sk
Logo
Neviete si rady? Zavolajte :)
(PO - PIA, 8:00 - 18:00)
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 60,00 EUR a máte dopravu ZADARMO
Novinky
30.01.2019
EXPEDÍCIA OBJEDNÁVOK
Objednávky prijaté do 10:30 počas pracovných dní, budú vybavené v ten istý deň. Objednávky prijaté po tomto čase, budú vybavené až v nasledujúci praco... čítať celé
25.11.2018
DOPRAVA ZADARMO
Pri objednávke nad 60 € je doprava zadarmo pre územie SR. Platí pre dodacie služby Geis Parcel a Rozvoz Levice. Výber služby bude zvolený na zákla... čítať celé
13.05.2018
SKLADOVÉ ZÁSOBY
Vzhľadom na to, že spolupracujeme s kamenným obchodom Milika, ktorý je dodávateľom produktov do nášho e-shopu, môže dôjsť k tejto náhodnej situácii: ... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Získajte prehľad o novinkách

Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.

 

 



 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Články
  4. LYOFILIZÁCIA - SUŠENIE MRAZOM
04.01.2019

LYOFILIZÁCIA - SUŠENIE MRAZOM


LYOFILIZÁCIA - SUŠENIE MRAZOM


Čo je lyofilizácia?

Lyofilizácia – možno ťažko vysloviteľné slovo, jednoducho povedané sušenie mrazom. Je to prirodzený a najšetrnejší spôsob konzervovania potravín.

Lyofilizácia je metóda sušenia založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkom tlaku a teplote. Voda prestupuje z pevného skupenstva (ľad) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k jej premene na kvapalnú fázu (vodu). 

Z histórie:

Konzervácia potravín pomocou mrazu a nízkeho tlaku je známa už z čias ríše Inkov. Nočné teploty pod nulou a nízky tlak vysoko v horách spôsobili pomalé vysychanie plodín, vďaka ktorým potraviny vydržali dlhšiu dobu a na prepravu boli oveľa ľahšie.

 Ako prebieha lyofilizácia?

Na proces lyofilizácie sa používa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené (-30 °C), z dôvodu uchovania si všetkých nutričných hodnôt. Následne sa suší v špeciálnej komore pri teplote - 60 °C pri veľmi nízkom tlaku, pričom sa odparujú tekutiny. Odparenie vody zároveň znemožňujemnoženie baktérií, čo vedie k prirodzenej konzervácii.

Celý proces trvá približne 10 až 24 hodín. Potraviny pri ňom strácajú asi 90% svojej hmotnosti. Potraviny si po lyofilizácii zachovajú farbu aj chuť. Vzhľadom na to, že prichádzajú o významný podiel vody, zmenia sa z mäkkých a šťavnatých plodov na chrumkavé. Na rozdiel od sušenia teplom si uchovávajú väčšinu antioxidantov, minerálov i vitamínov.

Sušenie mrazom je jediný spôsob konzervovania, kedy nedochádza takmer ku žiadnej strate vitamínov.
Vlastnosti mrazom sušeného ovocia závisia od kvality používaného čerstvého ovocia.

 

 

Výsledok lyofilizácie:

Výsledkom je krehký, vysušený produkt s vlastnosťami čerstvého ovocia.

lyofilizovanom ovocí sa nachádza sa 98% sušiny a iba 2% vody. Z tohto dôvodu má tiež veľmi nízku hmotnosť - na výrobu 1 kgmrazom sušeného ovocia je potrebné spracovať 7-10 kg čerstvého ovocia. Takéto ovocie je bez konzervantov, farbív, umelých aróm a bez cukru.

Výhody lyofilizovaného ovocia:

- zachová si chuť

- nestratí vôňu

- zostáva prírodnej prirodzenej farby

- zachovajú sa minerály a vitamíny

- udržia sa všetky živiny a antioxidanty

- zachovajú sa nutričné hodnoty

- nezmení svoj tvar

- zníži sa hmotnosť až o 90%

- 100% prírodné, bez prídavku aditív

- bez mikróbov a škodlivých látok

- pri správnom skladovaní dlhá trvácnosť

- bez lepku

- raw

 

Využitie:

Mrazom sušené ovocie je ideálnou náhradou za vitamíny vo forme tabliet z lekární. Obsahuje totiž živiny v prírodnej forme.

Lyofilizované ovocie je navyše ideálnym spoločníkom pre pečenie a varenie. Stačí ho namočiť na pár minút do vody a v akomkoľvek ročnom období máte razom misu plnú čerstvého ovocia, ktoré môžete použiť do koláčov, na omáčky aj na lahodné ovocné kokteily. Do tých stačí dokonca nasypať ovocný prach, ktorý zostane na dne balenia. Zmiešajte ho s mliekom a máte svieži a čerstvý ovocný shake smile

 

Skladovanie:

Na suchom mieste, najlepšie hermeticky uzavreté, aby nenabralo atmosferickú vlhkosť, pretože stratí chrumkavosť. V prípade, že ovocie tento efekt stratí, nestráca na svojej nutričnej hodnote ani na vhodnosti ďalšej konzumácie.

Ak máte chuť na zdravúvýživnú ovocnú desiatu plnú vitamínov, tak namiesto sladkostí si doprajte vitamíny v podobe lyofilizovaného ovocia smile

 



Veríme, že sa Vám náš článok páčil a vidíme sa v ďalšej časti! smile

Váš internetový obchod Naturaj.sk

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Neprepásnite novinky, akcie a zľavy!
Overený E-shop

 

Kontaktujte nás :)
Jana Barzóová
(PO - PIA, 8:00 - 18:00)
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.