- Štítky blogu
- naturaj
- naturaj.sk
- sušené plody
- benefity sušeného ovocia
- sušené jablká
- sušené slivky
- výhody jedenia orechov
- výhody sušeného ovocia
- sušené ovocie
- prečo sa suší ovocie
- blog
- ovocie sušené mrazom
- lyofilizované
- lyofilizované ovocie
- sušený ananás
- sušená zelenina
- lyofilizácia
- orechy
- recepty
- bez cukru
- zdravá maskrta
- ako vytvoriť kvások
- benefity orechov
- pohronský ruskov mlyn
- rozkvas
- pšenično celozrnný chleba
- sušenie na slnku
- chlebík
- chleba
- aké ovocie sušíme
- pšenično celozrrný
- pšeničný
- celozrnný
- vytváranie kvásku
- recept
- hrozienka
- recept na kvások
- mrazom sušené
- ako sušíme ovocie
- ražná múka
- pohronský ruskov
- ražná celozrnná múka
- kváskovanie
- ošatka
- tvorba kvásku
- kvások
- quinoa
- sušenie v peciach
- antioxidanty
Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.
SUŠENÉ PLODY - 1. časť
SUŠENIE PLODOV
- je jedno z najstarších druhov spracovania potravín, ktorým získavame trvanlivé potraviny
- patrí medzi zdravé spracovanie a konzervovanie potravín
Je to spôsob úpravy potravín, ktorý je veľmi šetrný a celoročne zachováva v ovocí a zelenine enzýmy, vitamíny i minerály.
Vďaka celému spektru vitamínov, minerálov, vlákniny a energie rozprúdi nielen váš metabolizmus, ale aj celkovú vitalitu. Pri sušení sa v ovocí zachováva až 85% vitamínov, patrí sem vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantoténová. Je potrebné dodať, že sušené ovocie obsahuje menej vitamínu C ako čerstvé ovocie, pretože časť z neho sa predsa len sušením ničí. Z minerálnych látok sa zachovávajú draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. Výhodou je napríklad aj fakt, že sušené ovocieneobsahuje nijaké tuky a cholesterol a má len minimálny obsah sodíka (je preto vhodný aj pre ľudí s vyšším krvným tlakom).
Vďaka sušeniu získavame potraviny, ktoré majú prírodnú chuť, sladkosť aj arómu.
Pri sušení sa z plodov odoberá vlhkosť. Obsah vody tak poklesne na cca 10 – 15%.
Pri šetrnom sušení do 45°C zostáva zachované maximálne množstvo živín. Nedochádza k vylúhovaniu živín. Odobratím vody z potravín dochádza k obohateniu zostávajúceho obsahu a k zintenzívneniu chuťových vlastností. Tak sa vysušené plody stávajú prirodzeným sladidlom a potravou podporujúcou trávenie
Veľkosť plodov sa zmenšuje, no všetky živiny sú koncentrované a sústreďujú sa do malého sušeného plodu, ktorého chuť je výrazná a nezameniteľná.
Sušené potraviny vydržia pri správnom skladovaní naozaj dlho. Pri veľmi sladkom ovocí môže na jeho povrchu postupne dôjsť ku kryštalizácii cukru, čo však neznamená zníženie kvality.
Spôsoby sušenia
Sušenie je možné teplom alebo mrazom.
Sušenie teplom
- prirodzene na slnku
- v peciach na chleba
- na veľkých sitách s drevom vykurovaných sušiarňach
- pomocou horúceho vzduchu v sušičkách
Teplom sušené ovocie je prevažne mäkké a sladké, dobre drží tvar a je pomerne stále.
Sušenie mrazom – lyofilizácia
Mrazom sušené ovocie vonia a chutí ako ovocie v pôvodnom stave. Je prevažne kyslé, tuhé, chrumkavé, často obsahuje aj prirodzene sa vyskytujúce zrniečka.
Sušené plody by pri zdravom stravovaní nemali chýbať – vďaka sušeniu a správnemu skladovaniu si ich môžeme dopriať kedykoľvek, aj v chladnom zimnom období
Ako často si zvyknete dopriať túto zdravú maškrtu vy? A ktoré sušené plody sú Vaše naobľúbenejšie? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie
Dúfame, že sa Vám článok páčil a vidíme sa v 2. časti!
Váš internetový obchodNaturaj.sk
- sušené ovocie
- ovocie sušené mrazom
- sušené plody
- lyofilizované
- lyofilizované ovocie
- sušený ananás
- sušená zelenina
- orechy
- lyofilizácia
- sušenie v peciach
- sušenie na slnku
- aké ovocie sušíme
- prečo sa suší ovocie
- benefity sušeného ovocia
- výhody sušeného ovocia
- benefity orechov
- výhody jedenia orechov
- sušené slivky
- sušené jablká
- hrozienka
- naturaj.sk