Raj zdravých a prírodných produktov - Naturaj.sk
Logo
Neviete si rady? Zavolajte :)
(PO - PIA, 8:00 - 18:00)
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Novinky
13.05.2018
SKLADOVÉ ZÁSOBY
Vzhľadom na to, že spolupracujeme s kamenným obchodom Milika, ktorý je dodávateľom produktov do nášho e-shopu, môže dôjsť k tejto náhodnej situácii: ... čítať celé
30.01.2019
EXPEDÍCIA OBJEDNÁVOK
Objednávky prijaté do 8:45 počas pracovných dní, budú v prevažnej väčšine vybavené v ten istý deň v prípade, že Vami objednaný tovar bude skladom. Obj... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Získajte prehľad o novinkách

Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Články
  4. SUŠENÉ PLODY - 1. časť

SUŠENÉ PLODY - 1. časť




SUŠENIE PLODOV

- je jedno z najstarších druhov spracovania potravín, ktorým získavame trvanlivé potraviny
- patrí medzi zdravé spracovanie a konzervovanie potravín


Je to spôsob úpravy potravín, ktorý je veľmi šetrný a celoročne zachováva v ovocí a zelenine enzýmy, vitamíny i minerály.

Vďaka celému spektru vitamínov, minerálov, vlákniny a energie rozprúdi nielen váš metabolizmus, ale aj celkovú vitalitu. Pri sušení sa v ovocí zachováva až 85% vitamínov, patrí sem vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantoténová. Je potrebné dodať, že sušené ovocie obsahuje menej vitamínu C ako čerstvé ovocie, pretože časť z neho sa predsa len sušením ničí. Z minerálnych látok sa zachovávajú  draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. Výhodou je napríklad aj fakt, že sušené ovocieneobsahuje nijaké tuky a cholesterol a má len minimálny obsah sodíka (je preto vhodný aj pre ľudí s vyšším krvným tlakom).

Vďaka sušeniu získavame potraviny, ktoré majú prírodnú chuť, sladkosť aj arómu.

Pri sušení sa z plodov odoberá vlhkosť. Obsah vody tak poklesne na cca 10 – 15%.



Pri šetrnom sušení do 45°C zostáva zachované maximálne množstvo živín. Nedochádza k vylúhovaniu živín. Odobratím vody z potravín dochádza k obohateniu zostávajúceho obsahu a k zintenzívneniu chuťových vlastností. Tak sa vysušené plody stávajú prirodzeným sladidlom a potravou podporujúcou trávenie smile

Veľkosť plodov sa zmenšuje, no všetky živiny sú koncentrované a sústreďujú sa do malého sušeného plodu, ktorého chuť je výrazná a nezameniteľná.

 Sušené potraviny vydržia pri správnom skladovaní naozaj dlho. Pri veľmi sladkom ovocí môže na jeho povrchu postupne dôjsť ku kryštalizácii cukru, čo však neznamená zníženie kvality.

Spôsoby sušenia

Sušenie je možné teplom alebo mrazom.

Sušenie teplom

- prirodzene na slnku

- v peciach na chleba

- na veľkých sitách s drevom vykurovaných sušiarňach

- pomocou horúceho vzduchu v sušičkách

Teplom sušené ovocie je prevažne mäkké a sladké, dobre drží tvar a je pomerne stále. 

 

Sušenie mrazom – lyofilizácia

Mrazom sušené ovocie vonia a chutí ako ovocie v pôvodnom stave. Je prevažne kyslé, tuhé, chrumkavé, často obsahuje aj prirodzene sa vyskytujúce zrniečka.

Sušené plody by pri zdravom stravovaní nemali chýbať – vďaka sušeniu a správnemu skladovaniu si ich môžeme dopriať kedykoľvek, aj v chladnom zimnom období smile

Ako často si zvyknete dopriať túto zdravú maškrtu vy? A ktoré sušené plody sú Vaše naobľúbenejšie? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie smile


Dúfame, že sa Vám článok páčil a vidíme sa v 2. časti!

Váš internetový obchodNaturaj.sk

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Neprepásnite novinky, akcie a zľavy!
Overený e-shop
Kontaktujte nás :)
Jana Barzóová
(PO - PIA, 8:00 - 18:00)
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk