- Štítky blogu
- naturaj
- naturaj.sk
- sušené plody
- benefity sušeného ovocia
- sušené jablká
- sušené slivky
- výhody jedenia orechov
- výhody sušeného ovocia
- sušené ovocie
- prečo sa suší ovocie
- blog
- ovocie sušené mrazom
- lyofilizované
- lyofilizované ovocie
- sušený ananás
- sušená zelenina
- lyofilizácia
- orechy
- recepty
- bez cukru
- zdravá maskrta
- ako vytvoriť kvások
- benefity orechov
- pohronský ruskov mlyn
- rozkvas
- pšenično celozrnný chleba
- sušenie na slnku
- chlebík
- chleba
- aké ovocie sušíme
- pšenično celozrrný
- pšeničný
- celozrnný
- vytváranie kvásku
- recept
- hrozienka
- recept na kvások
- mrazom sušené
- ako sušíme ovocie
- ražná múka
- pohronský ruskov
- ražná celozrnná múka
- kváskovanie
- ošatka
- tvorba kvásku
- kvások
- quinoa
- sušenie v peciach
- antioxidanty
Náš sortiment je denne dopĺňaný o nové produkty. Stačí zadať váš e-mail a získate pravidelné informácie o našich novinkách. Ďakujeme za váš záujem.
ZAKLADÁME RAŽNÝ KVÁSOK
Na založenie kvásku budeme potrebovať:
zaváraninový pohár (aspoň 0,7l)
ražná múka celozrnná
polievková lyžica (PL)
voda
Do čistého zaváraninového pohára dáme 2 PL (25g) múky a 2 PL (30g) vody. Poriadne ho premiešame a viečko položíme voľne na pohár, aby mohol kvások dýchať.
Ja som si pripravila na pohári aj gumičky, aby sme videli ako náš kvások pracuje.
Zo začiatku to vidno nie je, ale v ďalších dňoch uvidíte, aké sú užitočné :)
Kvások budeme kŕmiť 2x denne, ráno a večer. Najlepšie po 12h, ja som ho kŕmila ráno o 8:00 a večer o 20:00. Kvások bol stále na linke pri izbovej teplote.
2x denne ho budeme kŕmiť len prvé 3 dni.
Fotka po 12hodínách, o 20:00 už začíname vidieť prvú aktivitu, čiže ideme náš kvások znova nakŕmiť.
Pridáme 25g múky a 30g vody. Poriadne zamiešame a voľne položíme viečko. Kvások necháme na linke oddychovať do rána.
A takto nám kvások vyzerá ráno :)
Opäť kvások nakŕmime, 30g vody a 25g múky. Poriadne premiešame aby nám v kvásku nezostali žiadne hrudky, položíme viečko a znova necháme 12 hodín oddychovať.
Po nakŕmení vyzerá takto:
Večer znova kvások nakŕmime, 30g vody a 25g múky. Premiešame a necháme oddychovať.
O 12 hodín neskôr znova nakŕmime s 25g múky a 30g vody.
Na tretí deň ráno nás čakal takýto krásavec :)
Teraz si prichystáme ďalší čistý zaváraninový pohár a z nášho kvásku doň odoberieme 60g.
Kvások čo nám zostal, ešte nie je dostatočne silný, preto z neho neodporúčam niečo piecť. Ja som ho využila na kvietky. Zmiešala som ho s vodou a poliala ich :)
V novom pohári teda máme 60g kvásku, pridáme k nemu 30g vody a 30g múky.
Do večera nám kvások takto krásne narástol. Necháme ho takto až do rána, kedy ho znova nakŕmime.
Kvások nám po 24hodinách vyzerá takto.
Odoberieme z neho 3/4 obsahu a tú už môžeme použiť na lievance :)
Zvyšnú štvrťku, čo nám zostala v pohári znova nakŕmime 30g vody a 30g múky.
Poriadne premiešame a necháme na linke znova 24h rásť.
Už po hodine vidíme aktivitu.
A takto nám kvások vyzerá po 2 hodinách :)
Na ďalší deň už odoberieme viac ako polku a tú dokŕmime, tak ako doteraz (poprípade môžete použiť aj menej múky a vody, stále v pomere 1:1)
Každým dňom odoberajte viac a viac kvásku, aby zosilnel.
Odobrala som 3/4 kvásku a prikŕmila som 10g vody a 10g múky.
Takto vyzerá na ďalší deň.
Na 10. deň som si odobrala omnoho väčšie množstvo kvásku, tak aby mi zostalo minimum v pohári.
Prikŕmila som 10g vody a 10g múky.
Necháme ho na linke ešte oddychovať nejaké 2-3 hodinky, kým nám začne rásť.
Potom už môžeme viečko zatvoriť a kvások dať do chladničky.
Kvások je pripravený na pečenie! :)
Veríme, že sa Vám recept páčil a budeme radi ak nám dáte dole do komentáru vedieť či ste ho vyskúšali a či sa Vám kvások podaril :)
My ďakujeme Food by Niky za recept a v prípade, že si chcete pozrieť čo práve pečie, sledujte jej instagram a facebook :)
Váš internetový obchod Naturaj.sk